Blockchain – hvornår og hvorfor?

Har du brug for en blockchainbaseret applikation eller findes der eksisterende og gennemtestede løsninger baseret på traditionelle databaser? Der er efterhånden mange database-værktøjer tilgængelige og det gælder først og fremmest om at vælge lige præcis det værktøj med de funktioner som bedst løser ens problem. Blockchain er bare det nye (fede) værktøj i kassen.

Populære

Pionerprojekt 5: OnSite

OnSite Hvad er det løsningen gør? Kort fortalt forbinder On...

Intet kryptisk ved kryptovaluta

Selvom kryptovaluta udnyttes af it-kriminelle og andre banditter, er der ikke noget uldent ved selve møntfoden. Faktisk...

Podcast: Blockchain og en halv milliard sensorer

Vi har, som en del af projektet Byggeriets Blockchains, udgivet vores andet podcast-afsnit. I dette afsnit, der...
Jakob Guldbrandsen
Bygningskonstruktør hos Vilhelm Lauritzen Arkitekter. Arbejder med og brænder for digitalisering og automatisering på projekterne.

For bedst at kunne gøre op med sig selv om man har brug for en blockchain-applikation er man nødt til at kigge på hvad blockchain-teknologien kan og særligt hvad den gør rigtig godt. Det man oftes ser er at blockchain-applikationer løser de samme opgaver som vi altid har haft, men bare langt mere effektivt og sikkert end eksisterende systemer. 

Grundlæggende gør blockchain 2 ting rigtig godt, journalføring og håndtering af transaktioner. I forhold til transaktioner så er det, hvis man ser lidt firkantet på det, den del der muliggør journalføringen. Når man kombinerer de 2 ting med et distribueret netværk (ingen central database) opnår man en række muligheder som slet ikke er muligt med en traditionel database (distribueret netværk, høj skalérbarhed, etc.), herudover kan man, i visse situationer, opnå en databaseløsning som en langt mere sikker end traditionelle databaser, dette fordi “blocks” på en blockchain er ”immutable”, altså det er ikke muligt for enkeltpersoner at, fejlagtigt ændre eller tilføje en block uden at hele netværket godkender det. 

En af de store udfordringer ved Blockchain i forhold til traditionelle databaser er transaktionshastigheden. Hvor de hurtigste SQL databaser kan håndtere flere hundrede millioner transaktioner pr sekund (TPS) kan Bitcoin og Ethereum kun håndtere <100 TPS og Hyperledger Fabric 5-10.000 TPS. Antallet af transaktioner er det der i grove træk definerer skalerbarheden af en database. 

MEN HVORNÅR ER BLOCKCHAIN SÅ EN GOD IDE?
Der er grundlæggende 4 ting man skal kunne svare ”ja” til for at man har en gangbar blockchain use case ud fra de karakteristika en blockchain har i dag i forhold til traditionelle databaser: 

Behov for at lagre status  
Er det et krav at man skal kunne ajourfører en genstands (digitalt og fysisk) status over tid. Et eksempel kan være at ændre ejerforhold for fysiske genstande. 

Behov for input fra mange personer 
Eller kender man ikke det samlede antal personer der skal levere input til ens blockchain applikation. 

Behov for at udelade en betroet 3. part 
Man har enten ikke mulighed for at anvende en TTP eller man har brug for at der specifikt ikke er nogen central part 

Der er ikke fuld tillid mellem alle parter  
De deltagende personer/parter er ikke fra samme organisation eller deler ikke valuedriver i blockchain-applikationen.  

Herefter skal man vurdere om hvilken type blockchain man har behov for til en konkrete problem. De enkelte slags blockchains byder igen på række forskellige fordele og ulemper.

  • Alle deltagere ukendte -> Public/Private Permissionless Blockchain 
  • Behov for offentlig verificerbar input -> Public Permissioned Blockchain 
  • Ikke behov for verificerbar ínput -> Private Permissioned Blockchain 

Man kan altså sige, at blockchain-teknologi og -applikationer ikke nødvendigvis er den eneste og smarteste løsning til alle opgaver og problemer – men hvis man kan genkende en af ovenstående behov eller situationer, så bør man overveje om blockchain-teknologi kan være en løsning.

To gode eksempler på blockchain-løsninger er Tradelens og Foodtrust som begge tackler tracking og historisk i global handel.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Seneste

Non-fungible tokens: sådan laver man en NFT

Hvis du kommer fra scrapbogen for projektet Byggeriets Blockchains og NFT-værkstedet, så vil du sikkert gerne bare...

Afslutningskonference for Byggeriets Blockchains

Projektet med Byggeriets Blockchains er ved at blive afsluttet. I den anledning inviterer vi alle interesserede til at deltage i afslutningskonferencen, der...

Whitepaper: IoT

Vi skriver på livet løs, og whitepaperet er snart færdigt! Kom igen inden længe!

Scrapbog: Byggeriets Blockchains

Projektet er færdigt, og vi har lavet en scrapbog for at vise og fortælle hvad vi har gjort og lært. Scrapbog er...

DI Business: Del de dyre og grønne gravemaskiner

DI Business udgav i Januar 2022 en artikel om pionerprojektet OnSite, med GSV's tanker og forhåbninger for projektet. Du kan downloade artiklen...

Flere udvalgte artikler

Mere fra samme skribent