Blockchain – hvornår og hvorfor?

Har du brug for en blockchainbaseret applikation eller findes der eksisterende og gennemtestede løsninger baseret på traditionelle databaser? Der er efterhånden mange database-værktøjer tilgængelige og det gælder først og fremmest om at vælge lige præcis det værktøj med de funktioner som bedst løser ens problem. Blockchain er bare det nye (fede) værktøj i kassen.

Populære

Kickoff event: Byggeriets Blockchains

’Byggeriets Blockchains’ er et nyt projekt, der skal undersøge, om datadeling gennem blockchain kan skabe værdi og...

Byggebranchens materialelogistik på blockchain

Der går højst sandsynligt mange år før IT-systemerne fra alle byggeriets aktører kan tale frit med hinanden. Men...

Kan en mursten være digital?

Du hører sikkert ordet digital flere gange dagligt og har en helt klar idé om, hvad det...
Jakob Guldbrandsen
Bygningskonstruktør hos Vilhelm Lauritzen Arkitekter. Arbejder med og brænder for digitalisering og automatisering på projekterne.

For bedst at kunne gøre op med sig selv om man har brug for en blockchain-applikation er man nødt til at kigge på hvad blockchain-teknologien kan og særligt hvad den gør rigtig godt. Det man oftes ser er at blockchain-applikationer løser de samme opgaver som vi altid har haft, men bare langt mere effektivt og sikkert end eksisterende systemer. 

Grundlæggende gør blockchain 2 ting rigtig godt, journalføring og håndtering af transaktioner. I forhold til transaktioner så er det, hvis man ser lidt firkantet på det, den del der muliggør journalføringen. Når man kombinerer de 2 ting med et distribueret netværk (ingen central database) opnår man en række muligheder som slet ikke er muligt med en traditionel database (distribueret netværk, høj skalérbarhed, etc.), herudover kan man, i visse situationer, opnå en databaseløsning som en langt mere sikker end traditionelle databaser, dette fordi “blocks” på en blockchain er ”immutable”, altså det er ikke muligt for enkeltpersoner at, fejlagtigt ændre eller tilføje en block uden at hele netværket godkender det. 

En af de store udfordringer ved Blockchain i forhold til traditionelle databaser er transaktionshastigheden. Hvor de hurtigste SQL databaser kan håndtere flere hundrede millioner transaktioner pr sekund (TPS) kan Bitcoin og Ethereum kun håndtere <100 TPS og Hyperledger Fabric 5-10.000 TPS. Antallet af transaktioner er det der i grove træk definerer skalerbarheden af en database. 

MEN HVORNÅR ER BLOCKCHAIN SÅ EN GOD IDE?
Der er grundlæggende 4 ting man skal kunne svare ”ja” til for at man har en gangbar blockchain use case ud fra de karakteristika en blockchain har i dag i forhold til traditionelle databaser: 

Behov for at lagre status  
Er det et krav at man skal kunne ajourfører en genstands (digitalt og fysisk) status over tid. Et eksempel kan være at ændre ejerforhold for fysiske genstande. 

Behov for input fra mange personer 
Eller kender man ikke det samlede antal personer der skal levere input til ens blockchain applikation. 

Behov for at udelade en betroet 3. part 
Man har enten ikke mulighed for at anvende en TTP eller man har brug for at der specifikt ikke er nogen central part 

Der er ikke fuld tillid mellem alle parter  
De deltagende personer/parter er ikke fra samme organisation eller deler ikke valuedriver i blockchain-applikationen.  

Herefter skal man vurdere om hvilken type blockchain man har behov for til en konkrete problem. De enkelte slags blockchains byder igen på række forskellige fordele og ulemper.

  • Alle deltagere ukendte -> Public/Private Permissionless Blockchain 
  • Behov for offentlig verificerbar input -> Public Permissioned Blockchain 
  • Ikke behov for verificerbar ínput -> Private Permissioned Blockchain 

Man kan altså sige, at blockchain-teknologi og -applikationer ikke nødvendigvis er den eneste og smarteste løsning til alle opgaver og problemer – men hvis man kan genkende en af ovenstående behov eller situationer, så bør man overveje om blockchain-teknologi kan være en løsning.

To gode eksempler på blockchain-løsninger er Tradelens og Foodtrust som begge tackler tracking og historisk i global handel.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Seneste

Q&A omkring projektet Byggeriets Blockchains

Her får du alle spørgsmål og svar omkring hvad vi vil med vi projektet Byggeriets Blockchains.

Virtuel workshop: Blockchains og byggematerialers sporbarhed

Denne workshop afholdes virtuelt den 21. april fra kl. 14.00-15.30. Workshoppen arrangeres af Züblin og Smith Innovation.

Mød blockchain, den digitale tvillings fætter

De seneste år, har der været meget digital udvikling, hvilket har bragt den fysiske og virtuelle verden endnu tættere sammen. Med reality...

Podcast: Blockchain, kirkebøger og kronjuveler

Vi er, som en del af projektet Byggeriets Blockchains, hoppet med på podcast-bølgen. I vores første afsnit, der handler om blockchain og...

Blockchain i kampen mod kopivarer

Forfalskning er irriterende, når du bliver snydt og betaler for meget for en billig kopivare. Forfalskning kan være en dyr fornøjelse, når...

Flere udvalgte artikler

Mere fra samme skribent