Hvad bruger erhvervslivet blockchains til i dag?

Populære

Pionerprojekt 5: OnSite

OnSite Hvad er det løsningen gør? Kort fortalt forbinder On...

Intet kryptisk ved kryptovaluta

Selvom kryptovaluta udnyttes af it-kriminelle og andre banditter, er der ikke noget uldent ved selve møntfoden. Faktisk...

Podcast: Blockchain og en halv milliard sensorer

Vi har, som en del af projektet Byggeriets Blockchains, udgivet vores andet podcast-afsnit. I dette afsnit, der...
Niels Falk
CEO og partner i HD Lab. Er vild med byggeri, teknologi og bedre samarbejde – og optaget af at bruge det til at skabe meget mere værdi.

Blockchain-teknologien blev opfundet for godt og vel ti år siden, til at håndtere bitcoins og kryptovaluta. Men de seneste år, har teknologien fundet anvendelse til en række andre formål. 

Men hvad er det erhvervslivet bruger blockchains til – og hvad finder udbredelse og bliver til successer?

Forbes har opstillet en top-50 over de mest succesfulde blockchain-baserede løsninger. Forbes kriterie er, at blockchain’en enten skal omsætte for over eller være evalueret højere end 1 Mia USD. Så listen kan ses som en indikator på, hvor blockchain bliver anvendt kommercielt pt.

Trawler man listen igennem kan der aflæses et par trends. Den mest iøjnefaldende er, at fleste (>90%) af de store solide løsninger kører på enten Hyperledger eller Ethereum-platformene.  Selvom der er et hav af forskellige blockchain-løsninger, er disse to, de mest udbredte. En anden er, at det er store internationale selskaber som Santander, BMW, Nestlé, Shell og General Electrics, der står bag initiativerne med at etablere blockchains, som bruges af deres kunder, leverandører og værdinetværk. 

Borer man i de usecases, der er repræsenteret på listen, så er de to mest udbredte anvendelser af blockchain-teknologien sporbarhed og herkomst – samt betaling og afregning.

Således er det cirka en tredjedel af løsningerne på top-50 der er løsninger til sporbarhed og herkomst, som fx kan anvendes til at spore en vare eller fastslå dens oprindelse. Dette gør det til den mest udbredte usecase. Blandt løsningerne der topper listen, er fx FoodTrust udviklet af IBM med Dole og WallMart, som dokumenterer fødevares rejse fra dyrkning til forbruger for at højne fødevaresikkerhed. LVMH-konsortiet (Louis Vuiton, Moet, Hennesey), der forhandler luksusvarer har udviklet en blockchain kaldet AURA til at spore produkter, fastslå autentisitet samt modarbejde svindel- og kopivarer.  Amazon, Mastercard og Figure har alle også udviklet blockchain-løsninger, der kan etablere herkomsten af en vare i forbindelse med et køb.

Den næstmest udbredte usecases på listen er betaling og afregning – som udgør cirka 25% af listens optag. Bland dem er Quorum, der er udviklet af JP Morgan, Libra der er Facebooks betalings-system – samt Ripple, der er en uafhængig platform til pengetransaktioner. 

De resterende anvendelser, der udgør listen er, identity management og validering på tredjepladsen, valutahandel og veksle-forretning på fjerde – samt platform-udvikling, der afslutter podiet…

Den fulde liste kan ses her.

Netop nu opleves en opbremsning i investeringerne af venture kapital i blockcains, som ellers har været i en næsten eksponentiel vækst siden 2014. Fx viser opgørelser og analyser fra CB Insights at investeringerne i blockchain er faldet drastisk i 2019 efter et noget hektisk 2018, hvor alle og enhver skulle investere i blokchain.  

Ser man bort fra boomet i cryptocoins som boomede i første kvartal 2018, så kan der i 2019 se en tydelig og sikker vækst i værdien af det såkaldte ”coin marked cap”.  Så der er i de seneste tre år blevet investeret lystigt i at udvikle platforme, systemer og teknologi – og der er en voksende værdi i blockchains. 

Forbes listede også top-50 blockchains sidste år – og sammenligner man de to, så kan man se at halvdelen af dem der er på listen i år, er nytilkomne løsninger, som ikke var på listen sidste år. Det peger på, at der er fuld gang i at anvende blockchain til at bygge nye løsninger – og at markedet for at investerer i den bagvedliggende teknologi muligvis har toppet. Det kan læses som et tegn på at teknologien er ved at modnes og platformene er ved at blive konsolideret.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Seneste

Non-fungible tokens: sådan laver man en NFT

Hvis du kommer fra scrapbogen for projektet Byggeriets Blockchains og NFT-værkstedet, så vil du sikkert gerne bare...

Afslutningskonference for Byggeriets Blockchains

Projektet med Byggeriets Blockchains er ved at blive afsluttet. I den anledning inviterer vi alle interesserede til at deltage i afslutningskonferencen, der...

Whitepaper: IoT

Vi skriver på livet løs, og whitepaperet er snart færdigt! Kom igen inden længe!

Scrapbog: Byggeriets Blockchains

Projektet er færdigt, og vi har lavet en scrapbog for at vise og fortælle hvad vi har gjort og lært. Scrapbog er...

DI Business: Del de dyre og grønne gravemaskiner

DI Business udgav i Januar 2022 en artikel om pionerprojektet OnSite, med GSV's tanker og forhåbninger for projektet. Du kan downloade artiklen...

Flere udvalgte artikler

Mere fra samme skribent