Blockchain i kampen mod kopivarer

Populære

Pionerprojekt 5: OnSite

OnSite Hvad er det løsningen gør? Kort fortalt forbinder On...

Intet kryptisk ved kryptovaluta

Selvom kryptovaluta udnyttes af it-kriminelle og andre banditter, er der ikke noget uldent ved selve møntfoden. Faktisk...

Podcast: Blockchain og en halv milliard sensorer

Vi har, som en del af projektet Byggeriets Blockchains, udgivet vores andet podcast-afsnit. I dette afsnit, der...
Marcus Frostholm
Projektmedarbejder hos Smith Innovation. Sociolog og byplanlægger med stor interesse for byggeriets udvikling og byer for mennesker.

Forfalskning er irriterende, når du bliver snydt og betaler for meget for en billig kopivare. Forfalskning kan være en dyr fornøjelse, når din computer bryder sammen, fordi enkelte dele er blevet erstattet af kopi-komponenter i ringe kvalitet. Anderledes alvorligt bliver det, når f.eks. militær anvender våben med delelementer produceret i fjendtlige lande, eller når medicin og lægemidler kan være forfalsket og forårsage alvorlige bivirkninger og dødelig effekt. Der er kort sagt noget på spil her. Lige fra din næste Gucci taske til medicin, der kan slå dig ihjel. Men bare rolig – blockchain kan være din redning.

Når det kommer til forfalskning af varer, er der tre centrale steder, blockchain har store potentialer: ved produktionen, ved salget og ved reparation.

HVORDAN BLOCKCHAIN KAN MODVIRKE COUNTERFEIT
Blockchains grundlæggende struktur er det, der kan være med til at modvirke forfalskning. Som navnet anskuer, er blockchain en kæde af blokke, der er forbundet med hinanden én efter én. Hver blok indeholder noget data, der altid relaterer sig til den foregående blok, og på den måde bliver intet data overskrevet, men kan hele tiden spores pga. sammenkædningen af samtlige blokke. Med andre ord er historikken hele tiden intakt, og man sikrer, at hver enkelt blok kan spores selv i komplekse netværk med mange led. Det er netop her kampen mod forfalskning bliver kædet sammen med blockchain-teknologien. Hvis forsyningskæden kobles op på en blockchain, kan man spore varens vej fra producent til slutbruger, som det blandt andet ses hos TradeLens og FoodTrust.

Firmaer kan anvende unikke tags, som giver forbrugeren sikkerhed om, at varen kommer fra en godkendt og legitim producent. Disse tags kan f.eks. være ganske små fysiske signaturer, som bevidst er tilknyttet produktet og som kobles til unik kode, der efterfølgende lægges ind i blockchainen. På den måde opstår der en forbindelse mellem det fysiske produkt og dets digitale fingeraftryk.

FORFALSKNINGS HISTORIE
Før man fik modetøj, computerkomponenter og medicin, som vi kender det i dag, var der ikke meget andet end pengesedler og mønter at forfalske – men det er til gengæld også mange eksempler på. For lige så længe, penge har eksisteret har forfalskningen af dem også. Én af de første tilfælde stammer helt tilbage fra det 5. årh., og gennem tiden har man set talrige eksempler på folk, der har sneget sig til ekstra penge på et væld af kreative metoder. Herhjemme har der dog været fald i forfalskningen af pengesedler de seneste år takket været mere komplicerede sikkerhedselementer. Helt det samme kan man desværre ikke sige, når man kigger på handlen med sko, tøj og elektronik på det globale marked.  

Counterfeit i tal:  En OECD-rapport fra marts 2019 beretter om en stigning af forfalskning og piratkopierede produkter. I 2013 blev der handlet med forfalskede varer til en anslået værdi af 461 mia. dollars, hvilket steg yderligere til 509 mia. i 2016 baseret på data om beslaglagte varer. Og det er vel at mærke kun de fysiske varer. Indregner man digital og online piratkopiering, er tallet væsentligt højere.

Dykker man ned i tallene er det tydeligt at se, at forfalskningen af tøj og sko står for en stor andel af de forfalskede produkter. Til sammen udgør de 38% af de beslaglagte varer målt i penge. Elektronisk udstyr er længere nede på listen, men udgør stadig 12%. En stigning af tredjepartsforhandlere har heller ikke gjort det lettere for forbrugerne at navigere i et hav af produkter fra et stadig stigende antal producenter. Problemet kalder på en skudsikker løsning, som samtidig er simpel at gå til for forbrugeren.

ER DET SÅ SMART, SOM DET LYDER?
Der er selvfølgelig omkostninger forbundet med at anvende blockchain-teknologien og unikke tags til at modvirke forfalskning. Man skal producere og påfører de unikke tags og registrere det i en database. Men hvis man sammenligner med tallene fra OECD-rapporten, ligger det nok i småtingsafdelingen. Forskere fra Københavns Universitet har udviklet et nyt våben mod kopivarer, som kan snakke sammen med din smartphone, så du nemt og hurtigt kan sikre dig varens legitimitet blot ved at scanne den unikke kode/tagget med kameraet. Tagget ligner til forveksling en almindelig QR-kode, som umiddelbart ikke er vanskelig at kopiere. Det unikke ligger imidlertid i det blæk som påføres tagget. Blækket er gennemsigtet og indeholder forskellige mikropartikler, som sprayes ud på tagget. Det er meget tæt på umuligt at spraye det samme mønster to gange, så denne metode sikrer, at hvert enkelt tag får sit helt eget fingeraftryk. Hvert tag bliver registreret i en database og knyttet op på en blockchain, som de forskellige led i forsyningskæden har adgang til.

Inspireret af ACS Publication

Forskerne har gennemført lidt under 10.000 test med forskellige telefoner håndteret af en række forskellige personer – alt sammen med ret gode resultater. Ikke en eneste test gav et falsk match. Så noget tyder på, at man har med et temmelig effektivt våben at gøre, når det gælder om at mindske forfalskningen af fysiske varer. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Seneste

Non-fungible tokens: sådan laver man en NFT

Hvis du kommer fra scrapbogen for projektet Byggeriets Blockchains og NFT-værkstedet, så vil du sikkert gerne bare...

Afslutningskonference for Byggeriets Blockchains

Projektet med Byggeriets Blockchains er ved at blive afsluttet. I den anledning inviterer vi alle interesserede til at deltage i afslutningskonferencen, der...

Whitepaper: IoT

Vi skriver på livet løs, og whitepaperet er snart færdigt! Kom igen inden længe!

Scrapbog: Byggeriets Blockchains

Projektet er færdigt, og vi har lavet en scrapbog for at vise og fortælle hvad vi har gjort og lært. Scrapbog er...

DI Business: Del de dyre og grønne gravemaskiner

DI Business udgav i Januar 2022 en artikel om pionerprojektet OnSite, med GSV's tanker og forhåbninger for projektet. Du kan downloade artiklen...

Flere udvalgte artikler

Mere fra samme skribent