Tænker du sommetider på, hvor dine fødevarer stammer fra? Ikke blot på, hvilket land, de stammer fra, men også, hvordan de er fremstillet, hvordan de er blevet opbevaret, hvilke arbejdsforhold medarbejderne har haft? Om dine fødevarer rent faktisk er økologiske, som mærkningen på pakningen påstår? Alle disse spørgsmål kan blockchain være med til at besvare og dermed hjælpe fødevareindustrien, forbrugere og fødevaremyndigheder.
En Food Supply Chain (fødevareforsyningskæde) drejer sig om processen, hvor en fødevare bevæger sig fra en gård og ender på din tallerken. Processerne inkluderer produktion, forarbejdning, distribution og forbrug. Hvert trin i en Food Supply Chain kræver menneskelige og/eller naturlige ressourcer.
Det tager mellem fem og otte år for et mangotræ at modne og bære frugter. Mangoer bliver dyrket og høstet af landmænd i Mellem- eller Sydamerika, hvorefter de bliver sendt til et lager-/pakkehus med fly, færge, tog eller lastbil. I lagerhuset bliver mangoerne vasket, skrællet, skåret og anbragt i containere. Derefter bliver de sendt til et distributionscenter for at blive afkølet. Slutteligt transporteres mangofrugterne til flere tusinde butikker, hvor kunderne kan købe frugterne. Altså er processen lidt mere kompleks og krævende, end de fleste tænker, når de hiver en pakke mango ud af køledisken.
Hvilke udfordringer står Food Supply Chain overfor i dag?
Lad os dykke lidt ned i nogle af de udfordringer, der eksisterer i dagens Food Supply Chain. I 2006 skete der en forfærdelig hændelse i USA, hvor tre personer døde, og 31 blev indlagt med nyresvigt. Ulykken skyldes, at der blev fundet colibakterier i spinat købt i supermarkedet. Det betød, at ALT spinat i hele landet blev trukket tilbage fra butikkerne, indtil de efter to uger endelig fandt ud af, at de stammede fra én enkelt farm. Fordi det tog så lang tid at spore kilden, led både bønderne og forhandlerne et stort økonomisk tab, samtidig med at forbrugertilliden blev svækket. Dette er desværre ikke eneste gang, sådan noget er sket. Hver år bliver 600 millioner mennesker (det er altså 10% af verdens befolkning) syge af at spise forurenet mad, og omkring 420.000 mennesker dør hvert år på grund af madforgiftning.
Tro det eller ej, men fødevaresvindel er også et meget stort problem (læs Weekendavisens fremragende artikel om dette). Det skete for eksempel tilbage i 2013, at rigtig mange danskere troede, at kødsovsen oven på deres pasta eller burgeren i deres bøf var lavet af oksekød. Det viste sig bare, at nogle af disse mennesker i stedet havde spist hestekød, helt uden at vide det! Helt præcist blev 1000 tons hestekød solgt i en pakke, hvorpå der var angivet, at det var oksekød. Og dette er altså heller ikke første gang, at producenterne svindler med fødevare for at tjene lidt ekstra. Ifølge PriceWaterhouseCoopers (PwC) koster fødevaresvindel den globale fødevareindustri 40 milliarder dollars om året.
Men nu har Walmart været så smarte, at de har anvendt blockchains til at løse problemerne!
I oktober 2016 annoncerede Walmart sammen med IBM et blockchain-baseret fødevaresporingssystem, der kunne spore forurenet mad på meget kortere tid, end hvad praksis havde været indtil da. Brugen af blockchain forudsatte, at hver part i en Supply Chain havde hvert sit digitale system til at registrere forskellige oplysninger om den pågældende batch af mangofrugter.
Forskellen fra tidligere bestod i, at når hver part registrerede oplysninger i deres digitale system, blev oplysningerne automatisk også logget i en blockchain. Det betød, at når distributionscenteret registrerede sine oplysninger i Blockchain, kunne alle de øvrige parter i Supply Chain også se oplysningerne. Det skabte en overskuelig historik og større gennemsigtighed for alle parter. Og det betød også, at Walmart nu kunne spore mangoers oprindelse på blot 2,2 sekunder!
Det betød, at hvis det nu skulle ske, at en forbruger blev syg af at spise mango, ville Walmart, ud fra et hurtigt blik på kundens kvittering, kunne finde ud af, hvor bakterierne stammede fra på et splitsekund. Og derfor ville de ikke behøve at trække alle mangoer tilbage og genopleve spinat-krisen. Wuhu!
Gennemsigtigheden skabt af Blockchain betød desuden også, at alle parter i kæden kunne registrere, om mangoen led af overfladefejl, indre nedbrydningssymptomer, køling eller varmeskade under produktionen. Derudover kunne alle parter på sigt få indsigt i, om f.eks. landmanden havde anvendt forurenet gødning, børnearbejde eller ulovlig lav løn, i det alle parter registrere deres arbejde. Det er især relevant, når fødevarer som mangofrugter dyrkes i lande, hvor mennesker sommetider arbejder under kummerlige forhold. Walmart brugte også blockchain til at indsamle feedback fra deres kunder. Feedbacken blev logget som dataoplysninger i blockhainen, så Walmart og leverandørerne kunne få gavn af den og forbedre deres produkter.
Hvad er Walmarts vision angående Blockchain i fremtiden?
I dag i en Food Supply Chain registrerer og opbevarer hver part oplysninger omkring fødevarer, enten i papirformat eller digitalt. Disse oplysninger bliver ikke nødvendigvis delt med de øvrige parter i forsyningskæden. Hvis der sker en fejl undervejs i kæden, er det op til fødevaremyndigheder at samle oplysningerne. Processen kan tage op til flere uger. Hvis man bruger Blockchain i Food Supply Chain, er alle parter nødt til at opgive alle oplysninger. Desuden kan alle deltagere følge med, hvad der bliver registreret undervejs, da blockchain fungerer som en open legder. Det betyder også, at man kan fange problemer undervejs i processen og på den måde opdage og forebygge fejl og mangler. Samtidig kan man bruge forbrugernes feedback til at optimere produkterne. Desuden gør blockchain det forligt for alle parter, inklusiv kunden, at få svar på spørgsmål som eksempelvis: Er fødevaren rent faktisk økologisk, når nu det står på pakken? Hvordan blev varet helt præcist produceret? Var produktionen bæredygtig og forsvarligt dyrket? Hvilken arbejdskraft blev brugt, og hvordan var deres arbejdsvilkår? Under hvilke forhold er fødevaren opbevaret, transporteret og distribueret? Dermed kan blockchain optimere kundetilfredshed, tillid og indsigt. Og forebygge madforgiftning og svindel. Derudover kan det potentielt reducere fødevarepriserne ved at optimere Supply Chain-processen.