IoT Audit

På trods af, at der på verdensplan er milliarder af sensorer i bygninger, så har man endnu ikke oplevet det helt store gennembrud i udnyttelsen af den data de genererer. Vi undersøger med casen ”IoT Audit”, hvordan vi bedst kan gøre noget ved det, og det er her blockchain kommer ind i billedet.

Populære

Pionerprojekt 5: OnSite

OnSite Hvad er det løsningen gør? Kort fortalt forbinder On...

Intet kryptisk ved kryptovaluta

Selvom kryptovaluta udnyttes af it-kriminelle og andre banditter, er der ikke noget uldent ved selve møntfoden. Faktisk...

Podcast: Blockchain og en halv milliard sensorer

Vi har, som en del af projektet Byggeriets Blockchains, udgivet vores andet podcast-afsnit. I dette afsnit, der...
Rebekka Pallesen
Project Manager hos HD Lab og begejstret for bæredygtighed, innovation og teknologi i byggebranchen.

IoT Audit er en af seks cases i projektet Byggeriets Blockchains. Casen kan ses som et eksperiment der har til formål at undersøge, hvordan vi bedst muligt kan højne byggebranchens brug af IoT og blockchain. Målet med at bruge IoT og blockchain i byggebranchen er at kunne indsamle, sortere, lagre og analysere data fra byggepladser og bygninger. Denne performance data, og måden at håndtere den på, skal sikre bedre kvalitet, mere bæredygtige byggerier, større kundetilfredshed, højere og automatiseringsgrad.

Vi påbegyndte i HD Lab og Vilhelm Lauritzen Arkitekter arbejdet med IoT Audit ved årets start, og forventer at være meget klogere på hvordan man kombinerer IoT og blockchain i efteråret 2020.

Det blockchain-teknologi kan bidrage med til brugen af IoT i byggeriet og denne case er dets specifikke egenskaber indenfor: distribuerede netværk, open ledgers, proof of work, komplekse datastrukturer, kryptering, P2P-validering, transaktioner og historik samt smart contracts.

Noget af det der er interessant ved denne case er, at vi har vendt den typiske tilgang til udvikling af teknologi på hovedet. Det vil sige, at frem for at lede efter en teknologi der kan løse et bestemt problem, så skruer vi teknologierne IoT og blockchain sammen, hvorefter vi tester dem i en række eksperimenter og derved finder ud af, hvordan de kan bruges til at løse problemer i byggebranchen.
Til slut undersøger vi hvilke usecases og businessmodeller der bedst kombineres. Succeskriteriet for casen IoT Audit er, at denne teknologi-symbiose kan løse hidtil uløste problemer, eller at den kan løse dem på en bedre måde end andre teknologier.

Nogle af de usecases vi allerede har identificeret handler blandt andet om dataopsamling og -deling, digitale tvillinger, performance-based payment og asset management – og vi ser potentialet for mange flere.

MEN, IoT er selvfølgelig ikke en dans på blockchains, og vi er allerede blevet en del klogere på hvilke udfordringer man kan møde i sammensmeltningen af disse to teknologier. Først og fremmest er der et utal af blockchain-platforme at vælge imellem, og det kan være lidt af en jungle at navigere i. Dertil kommer integrationen mellem data fra IoT-sensorer og blockchains:

…for selvom blockchains spiser data til frokost, så har det vist sig, at de faktisk er mere kræsne end den gennemsnitlige 3-årige.

Sagt på en anden måde, så har vi oplevet, at selvom der findes mange IoT-systemer og selvom blockchain er en forholdsvis moden teknologi, så er sammenspillet mellem dem ikke optimalt endnu. Der mangler systemer til content management og standardindstillinger.

En af de måder vi løser disse udfordringer, og samtidig udborer vores usecases i projektet, er ved at inddrage aktører fra den virkelige verden. En stor del af projektet Byggeriets Blockchains og casen IoT Audit handler derfor om at involvere branchen i henholdsvis design-, udviklings- og testfaserne.

Vi arbejder blandt andre sammen med BeResourceful, BLOX og Wexøe, og håber på at involvere mange flere fra branchen f.eks. gennem vores workshop i August.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Seneste

Non-fungible tokens: sådan laver man en NFT

Hvis du kommer fra scrapbogen for projektet Byggeriets Blockchains og NFT-værkstedet, så vil du sikkert gerne bare...

Afslutningskonference for Byggeriets Blockchains

Projektet med Byggeriets Blockchains er ved at blive afsluttet. I den anledning inviterer vi alle interesserede til at deltage i afslutningskonferencen, der...

Whitepaper: IoT

Vi skriver på livet løs, og whitepaperet er snart færdigt! Kom igen inden længe!

Scrapbog: Byggeriets Blockchains

Projektet er færdigt, og vi har lavet en scrapbog for at vise og fortælle hvad vi har gjort og lært. Scrapbog er...

DI Business: Del de dyre og grønne gravemaskiner

DI Business udgav i Januar 2022 en artikel om pionerprojektet OnSite, med GSV's tanker og forhåbninger for projektet. Du kan downloade artiklen...

Flere udvalgte artikler

Mere fra samme skribent