Mød blockchain, den digitale tvillings fætter

Populære

Pionerprojekt 5: OnSite

OnSite Hvad er det løsningen gør? Kort fortalt forbinder On...

Intet kryptisk ved kryptovaluta

Selvom kryptovaluta udnyttes af it-kriminelle og andre banditter, er der ikke noget uldent ved selve møntfoden. Faktisk...

Podcast: Blockchain og en halv milliard sensorer

Vi har, som en del af projektet Byggeriets Blockchains, udgivet vores andet podcast-afsnit. I dette afsnit, der...
Mayes Ali
Arbejder med digitalisering hos Züblin A/S. Jeg brænder for at bringe innovation og teknologi til byggebranchen.

De seneste år, har der været meget digital udvikling, hvilket har bragt den fysiske og virtuelle verden endnu tættere sammen. Med reality løsninger er digitale tvillinger blevet et hit for byggebranchen. 

’Digital twin’-konceptet blev udviklet i de tidlige 00’ere og er nu kommet i fokus som en teknologi, der er endnu mere på forkant med fremtidens byggebranche end Building Information Modelling (BIM). Digital twins ses, som en bedre mulighed for at hjælpe aktører med at forudse ugunstige miljøeffekter og forudsige vedligeholdelsesaktiviteter baseret på sensordata. 

Jo flere mennesker man spørger, desto flere svar får man på hvad en digital tvilling er.
Begrebet ”Digital twin” blev introduceret i 2003 af Dr. Michael Grieves, hvor det blev beskrevet som et virtuelt, digitalt ækvivalent til et fysisk produkt. For at have en digital tvilling skal tre hovedforudsætninger være på plads:

  • Fysiske produkter i det ”rigtige” rum
  • Virtuelle produkter i det “virtuelle” rum
  • Forbindelserne mellem data og information, der binder de virtuelle og virkelige produkter sammen. 

Ideelt set indeholder den digitale tvilling alle oplysningerne om det fysiske ‘objekt’. Det er en repræsentation af alle dens aspekter – det vil sige ikke blot en mekanisk eller geometrisk repræsentation af en bygning, men også en elektronisk repræsentation, der inkluderer integreret software, mikrosoftware, produktdata, sensordata osv. Den digitale tvilling ville altså også være en repræsentation af alle de informationer, i form af billeder og dokumentation, som vi har liggende fordelt på flere forskellige platforme. 

For nylig er undersøgelser blevet brugt til udforskning af digitale tvillinger i sammenhæng med IoT  og Industrial Internet of Things (IIoT). Digitale tvillinger har nu i stigende grad evnen til at ændre sig dynamisk, når tilstanden af ​​det fysiske objekt ændrer sig. Sensorer kan indsamle data om påvirkningen af det eksterne miljø på bygninger og vice versa. 

Forestil dig, at dit hus kan give dig besked, når din søster besøger dig og ikke lukker vinduerne i gæsteværelset, så gennemsnitstemperaturen i hele huset falder. Forestil dig, at dit tag kan informere dig om den forbedrede lydisolering i dit hus, siden du skiftede tagsten.

Moderne praksis for datastyring gør den digitale tvilling mere og mere effektiv, da den kan forbedre dataanalyse fra sag til sag. I virkeligheden ønsker man ikke at kende enhver information om den fysiske tvilling. Da digitale tvillinger vil beskæftige sig med big data, vil der være et stadigt stigende behov for systemer, der kan knuse alle numrene og hjælpe med at besvare almindelige spørgsmål som ‘Er det nye sikkerhedssystem belastende for strømregningen? ‘Hvordan vil den varmeisolering, jeg har installeret, forringes med årene? ‘Hvornår skal jeg skifte vandvarmer?’.

Platformsikkerhed for den digitale tvilling og data er afgørende. Blockchain-teknologien muliggør sikkerhed fra hackere på grund af dens krypteringsmuligheder og “peer 2 Peer” egenskaber, og giver samtidig fuld transparens. Dette er vigtigt for byggebranchen, da vi har vores data og informationer liggende i flere forskellige platforme, som ikke nødvendigvis taler sammen. 

Digitale tvillinger vil drage fordel af blockchains funktionalitet, da data kan blive transmitteret sikkert. Både små og store virksomheder begynder at bruge blockchain-teknologi til at lagre information om fysiske objekter, og tilslutning af digital tvillingteknologi tror jeg snart vil være det næste trin.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Seneste

Non-fungible tokens: sådan laver man en NFT

Hvis du kommer fra scrapbogen for projektet Byggeriets Blockchains og NFT-værkstedet, så vil du sikkert gerne bare...

Afslutningskonference for Byggeriets Blockchains

Projektet med Byggeriets Blockchains er ved at blive afsluttet. I den anledning inviterer vi alle interesserede til at deltage i afslutningskonferencen, der...

Whitepaper: IoT

Vi skriver på livet løs, og whitepaperet er snart færdigt! Kom igen inden længe!

Scrapbog: Byggeriets Blockchains

Projektet er færdigt, og vi har lavet en scrapbog for at vise og fortælle hvad vi har gjort og lært. Scrapbog er...

DI Business: Del de dyre og grønne gravemaskiner

DI Business udgav i Januar 2022 en artikel om pionerprojektet OnSite, med GSV's tanker og forhåbninger for projektet. Du kan downloade artiklen...

Flere udvalgte artikler

Mere fra samme skribent