Der går højst sandsynligt mange år før IT-systemerne fra alle byggeriets aktører kan tale frit med hinanden. Men at benytte blockchain-løsninger til at tjekke hvor en bestemt materialeleverance er i forsyningskæden, og sikre, at den leveres i overensstemmelse med den seneste information om byggeprojektets fremdrift og behov, det er både inden for rækkevidde og har vidtrækkende potentialer for øget produktivitet og bæredygtighed i den danske byggebranche.
Da jeg allerførst hørte om initiativet til Byggeriets Blockchains var min umiddelbare reaktion faktisk lidt skepsis:
“Fint nok, men er blockchain virkelig nødvendigt her i Danmark?”
Forstå mig ret: jeg har arbejdet med digitalisering i hele min karriere, og specifikt med digitalisering af byggeriet de seneste år. Så jeg har en passion for tekniske løsninger på forretningsudfordringer og er super bevidst om det kæmpe produktivitets-potentiale vi har i byggebranchen.
Jeg har også længe vidst at blockchain er langt mere end blot teknologien bag Bitcoins. IBM udnævnte en global chef for blockchain i 2013 som et klart signal om det kommercielle potentiale på tværs af deres mange kundebrancher. Jeg var selv en del af IBM’s satsning på E-business, omkring det kommercielle potentiale for internetteknologien fra slut 90’erne, og det var trods alt mere end en døgnflue (som den svenske kommunikationsminister kom for skade at antyde i 1996).
Logistik og digitalisering
I Solar er vi allerede langt fremme på digital samhandel – i Danmark foregår 80% af både vores kundesalg og leverandørkøb digitalt, via webshop, mobil app eller EDI, og det er gået helt fint uden blockchain. Men én ting er enkeltstående transaktioner med forudsigelig logistik: vi leverer fra dag til dag hos vores faste kunder. Vi sender en Fastbox fra vores fremskudte lagre ud til en kundeadresse på under én time. Og vi køber dagligt varer fra leverandører ind til vores centrallagre.
En helt anden opgave er koordinering af en effektiv materialeforsyning ind til et stort byggeprojekt. Der er utallige aktører involveret, der er en flydende (i bedste fald) fremdrift på projektplanen, byggepladsen er trang og dynamisk og adgangen er begrænset af restriktioner i de fleste store byer.
Solar leverer materialer til rigtig mange af den slags byggerier, og vi kender derfor omfanget af koordinering pr. telefon og e-mail, planlægning i Excel-ark og alle de andre klassiske benspænd for produktivitet, effektivitet og digitalisering. Og resultatet ender desværre ofte med at håndværkerne ALLIGEVEL ikke var klar til at modtage materialet som oprindelig aftalt.
En stor undersøgelse af spildtid i byggeriet for et par år siden afslørede da også store produktivitetsproblemer forbundet med materialeleverancer. Det viste sig blandt andet, at byggematerialer flyttes i gennemsnit 7 gange – ude på byggepladsen – før de installeres! Med masser af dårlige følger: materialer bliver stjålet eller “forsvinder”, går i stykker under transport eller pallefolieringen brydes for at identificere produkterne, som så bliver ødelagt af regn. Alt sammen spild – spild af tid, spild af penge og tab af bæredygtighed.
Der er grundlæggende to måder at løse sådan en opgave produktivt og effektivt:
a) enten skal alle byggeaktørers systemer kunne tale med hinanden i realtid, aftale leverancetidspunkter og kvantiteter, eventuel specialhåndtering, bekræfte modtagelsen, m.m. Det kan vi vente MEGET længe på.
b) eller også lægger man den centrale information op i en fælles “sky”, f.eks. information om “hvor er varen lige nu?”, “hvor skal den hen?” og “hvad skal der ske med den?”. Så er det op til byggeaktørerne (eller snarere: deres applikationsleverandører), at koble op mod denne “informations-værdikæde” omkring materialeleverancer. Dette er faktisk nemt at gøre allerede i dag, så længe de involverede aktører har et minimum af digitale systemer i deres forretning, og det har vi i Danmark. Logistikvirksomhederne har logistiksystemer, transportørerne har transportsystemer, entreprenørerne har projektsystemer, og alle håndværkere har en mobiltelefon og er gode til at anvende dem til meget avancerede formål.
Er blockchain så endnu en døgnflue?
Det er naturligvis ikke ny viden, at dette er en smidig måde at løse en ellers kompleks “integrationsopgave”, som IT-konsulenterne ville kalde det. Men vi har manglet en nem måde at verificere rigtigheden af oplysningerne vi gemmer i skyen, uden at gøre os afhængige af en 3. part, f.eks. en bank eller anden institution, der tilfører både kompleksitet og omkostninger.
Blockchains hjælper med effektivt at dele en entydig “sandhed” imellem samarbejdspartnere. Blockchains kan kun læses og opdateres af personer med den rette adgang, til gengæld kan det ske fra en mobiltelefon, f.eks. blot ved at man scanner en QR kode på en leverance.
Blockchains kan også indeholde et link til en stykliste, en leveringsadresse, et kontaktnavn eller -nummer, eller til en instruks. Og alt dette kan tilgås direkte fra en applikation, der allerede anvendes ifm. en logistik- eller byggeproces.
Vi lever i en verden hvor software løfter flere og flere af vores opgaver, og dér hvor vi samarbejder på tværs af virksomheder og fag, har vi brug for mere effektiv digital kommunikation, for at høste det næste niveau af produktivitetsgevinster. Projektet Byggeriets Blockchains er en kæmpe mulighed for hele det danske byggeri – og blockchain har helt bestemt potentialet til at blive meget mere end en døgnflue i den danske byggebranche.